Februāra nogalē, saulainā 27. februāra dienā LU Humanotāro un sociālo zinātņu centrā, vienā no košākajām LU ēkām, Kalpaka bulvārī 4 pulcējas Latvijas Akadēmisko bibliotēku asociācijas direktori un vadošie speciālisti. Centrā notika seminārs “Bibliotekārs – palīgs pētniecībai: pakalpojumi atvērtās piekļuves un atvērtās zinātnes kontekstā”.

Minētā semināra tēma jau labu laiku ir aktuāla akadēmisko bibliotēku personālam, tāpēc asociācijas prezidente Inga Znotiņa uzrunāja LU Bibliotēkas direktori Mārīti Saviču par iespēju šādu semināru organizēt.

Darba seminārā LU Bibliotēkas darbinieces Gita Rozenberga un Aija Uzula sniedza trīs prezentācijas:

Latvijas Universitāte (LU) ir atvērtās piekļuves kustības ideju aizsācēja Latvijā, tāpēc Gita Rozenberga informēja bibliotēku darbiniekus par Nacionālo atvērtās piekļuves dienestu un tā darbību, kurš izveidots projektā OpenAIRE. Prezentācijas laikā lektore vērsa kolēģu uzmanību, ka Nacionālo atvērtās piekļuves dienestu mājas lapā ikviens bibliotēkas darbinieks padziļināti var iepazīties ar ievietoto informāciju gan par atvērto piekļuvi, gan ar aktualāko informāciju par šo tēmu. Tiem bibliotēku darbiniekiem kuri padziļināti vēlas iepazīt jaunākās tendences un izprast atvērtās piekļuves kustības idejas, tika ieteikts izpētīt arī sadaļu ,,Noderīgas saites’’, īpaši pievēršot uzmanību sadaļai ,,Confederation of Open Access Repositories (COAR)’’ – kurā apkopota informācija par repozitorijiem visā pasaulē.

Semināra noslēgumā bibliotēku kolēģēm bija iespēja dalīties ar gūtajām atziņām, kā arī uzdot praktiskus jautājumus, kuri izskan ikdienā augstskolā strādājot ar doktorantiem un pētniekiem.    

 

Seminārs tika organizēts ar ES pētniecības un inovāciju programmas "Apvārsnis 2020" projekta "OpenAIRE-Advance" (līguma nr. 777541) atbalstu.

Kontaktinformācija
Gita Rozenberga
Nacionālais atvērtās piekļuves dienests
E-pasts: napd@lu.lv

 

Dalīties