Nacionāļā atvērtās piekļuves dienesta koordinatore Gita Rozenberga sarunājas ar DANS ekspertēm Elliju Dijku (Elly Dijk) un Dr. Marjanu Grūtveldi seminārā “Atvērtie pētniecības dati un datu pārvaldība” (Open Research Data and Data Management). Foto: Ilga Rampāne, LU Bibliotēka.

Nacionālā atvērtās piekļuves dienesta organizētā starptautiskā semināra “Atvērtie pētniecības dati un datu pārvaldība” (Open Research Data and Data Management) videoieraksts un prezentācijas pieejamas ikvienam interesentam.

2017.gada 27.oktobrī  Latvijas Universitātē viesojās Nīderlandes organizācijas “Datu arhivēšanas un tīmekļa pakalpojumi” (Data Archiving and Networked Services – DANS) ekspertes Dr. Marjana Grūtvelde (Marjan Grootveld) un Ellija Dijka (Elly Dijk), kā arī Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas Publisko pakalpojumu departamenta projektu vadības nodaļas sistēmanalītiķis Toms Ceļmillers.

DANS pārstāves pastāstīja par pētniecības datu pieejamību un nozīmību zinātnes attīstībā, par projektiem pētniecības datu atvērtās piekļuves veicināšanai, kā arī politiskām nostādnēm Eiropā. Dr. Marjana Grūtvelde sniedza ieskatu par FAIR principu pielietošanu datu pārvaldībā un datu pārvaldības plānošanu. Ellija Dijka dalījās ar pieredzi par datu saglabāšanu un arhivēšanu. Seminārā atsevišķus procesus datu pārvaldībā bija iespēja pamēģināt arī praktiski.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas Publisko pakalpojumu departamenta projektu vadības nodaļas sistēmanalītiķis Toms Ceļmillers pastāstīja par Latvijas Atvērto datu portālu.

Laipni aicinām izmantot iespēju un iepazīties ar semināra videoierakstu un prezentācijām:

<iframe width="560" frameborder="0" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/9lZdyr8k_oM"></iframe>

 

Semināra prezentācijas

"Open Research Data and Data Management" – prezentēja Marjana Grūtvelde un Ellija Dijka

"Latvijas Atvērto datu portāls" – prezentēja Toms Ceļmillers

Praktisko darbu materiāli

Design a data organisation

How FAIR are your data?

Data Management Plan

Using Re3data to find a repository

Semināra fotogrāfiju galerija

 

Nacionālais atvērtās piekļuves dienests ir atbalsta punkts Latvijā par jautājumiem, kas saistīti ar zinātnisko rezultātu publiskošanu atvērtā piekļuvē. Tas ir izveidots, pateicoties Latvijas Universitātes dalībai Eiropas Komisijas projektā OpenAIRE.

 

Kontaktinformācija
Gita Rozenberga
Nacionālais atvērtās piekļuves dienests
E-pasts: napd@lu.lv

Dalīties