Šogad Starptautiskā atvērtās piekļuves nedēļa norisinās no 19. līdz 25. oktobrim. Latvijas Universitātes (LU) Zinātnes departaments, LU Bibliotēka un Nacionālais atvērtās piekļuves dienests (NAPD) aicina piedalīties ikgadējās Atvērtās piekļuves nedēļas 2020 aktivitātēs Latvijā.

2020. gada starptautiskās atvērtās piekļuves nedēļas tēma ir "Atvērts ar mērķi: rīkoties, lai izveidotu strukturālo vienlīdzību un iekļaušanu" (Open with Purpose: Taking Action to Build Structural Equity and Inclusion). Starptautiskā atvērtās piekļuves nedēļas padomdevēju komiteja šo tēmu piedāvā ar domu aktualizēt taisnīgākas zināšanu apmaiņas sistēmas izveidošanas nepieciešamību. Atvērtība var būt spēcīgs instruments, un, tieši zinātni padarot iespējami atvērtāku, rodas unikāla iespēja izveidot fundamentāli taisnīgu pamatu.

Aicinām piedalīties pasākumos: 

19. oktobrī plkst. 15.00 Seminārs "Īss ieskats pētniecības datu savaldīšanā" klātienē un tiešsaistē. Semināra dalībnieki uzzinās par dažādiem pētniecības datu pārvaldīšanas jautājumiem, datu pārvaldības plāna veidošanu un datiem Atvērtās zinātnes politikas kontekstā. 

Semināra mērķauditorija: Latvijas augstāko izglītības iestāžu un zinātnisko institūciju personāls, pētnieki, doktorantūras studenti, kā arī ar zinātniskā darba koordinēšanu un atbalsta funkcijām saistītais personāls, pētījumu projektu vadītāji un koordinatori, informācijas speciālisti, bibliotekāri, datu eksperti, IT speciālisti un citi interesenti. 

Semināru organizē: Latvijas Universitāte, LU Bibliotēka, projekts OpenAIRE-Advance un Nacionālais atvērtās piekļuves dienests. Informatīvi atbalsta Latvijas Zinātnes padome, Latvijas Zinātņu akadēmija, Latvijas Jauno Zinātnieku apvienība. 

Vieta: LU Humanitāro un sociālo zinātņu centrā (Kalpaka bulvārī 4, (2.stāvā) konferenču zālē).  

Ilgums: 120 min 

Darba valoda – latviešu. 

Programma un plašāka informācija pieejama šeit

 

21. oktobrī plkst. 15.00 Tīmekļseminārs "Zinātniskā publicēšanās un atvērtā piekļuve" (Scholarly Publishing and Open Access). Semināra dalībnieki gūs ieskatu par zinātnisko publicēšanos un izzinās to atvērtās piekļuves (Open Access) kontekstā, tostarp servisus pētniekiem, kas saistīti ar publicēšanos. 

Semināra mērķauditorija: Latvijas augstāko izglītības iestāžu un zinātnisko institūciju personāls, pētnieki, doktorantūras studenti un citi interesenti. 

Tīmekļsemināru organizē: Latvijas Universitāte, LU Bibliotēka, projekts OpenAIRE-Advance un Nacionālais atvērtās piekļuves dienests.  

Vieta: ZOOM platforma (pieslēgšanās saite tiks nosūtīta e-pastā pēc reģistrēšanās) 

Ilgums: 60 min 

Darba valoda – latviešu. 

PIETEIKTIES TĪMEKĻSEMINĀRAM 

 

30. oktobrī plkst. 11.00 Tīmekļseminārs "Zinātniskās izdevējdarbības aktualitātes" (Scholarly Publishing Milestones). Semināra dalībnieki uzzinās un varēs apmainīties ar pieredzi par žurnālu kvalitātes noteikšanas principiem un atvērtās piekļuves izdevējdarbību.

Semināra mērķauditorija: zinātniskās literatūras izdevēji, zinātnisko žurnālu veidotāji, redakciju, bibliotēku jomas pārstāvji un citi interesenti. 

Tīmekļsemināru organizē: Latvijas Universitāte, LU Bibliotēka, projekts OpenAIRE-Advance un Nacionālais atvērtās piekļuves dienests.  

Vieta: ZOOM platforma (pieslēgšanās saite tiks nosūtīta e-pastā pēc reģistrēšanās) 

Ilgums: 45-60 min 

Darba valoda – latviešu. 

PIETEIKTIES TĪMEKĻSEMINĀRAM 

 

No 19. līdz 23. oktobrim norisināsies konkurss-viktorīna “Iepazīsti Open Science dzīles”. Dalība konkursā pavērs iespēju iepazīt dažādu ar atvērto zinātni saistītu organizāciju un projektu piedāvātos pakalpojumos. Pareizi atbildot uz jautājumiem, dalībniekiem būs iespēja iegūt savā īpašumā balvas! Konkursa lapa un noteikumi pieejami šeit

 

No 20. līdz 23. oktobrim OpenAIRE organizācija sadarbībā ar DARIAH, COAR, EIFL un EURODOC piedāvā vairākus tīmekļseminārus par dažādiem aktuāliem jautājumiem. Programma pieejama šeit. 

 

Kontaktinformācija:

Nacionālais atvērtās piekļuves dienests
e-pasts: napd@lu.lv

Gita Rozenberga
OpenAIRE-Advance Latvijā projekta vadītāja
Nacionālais atvērtās piekļuves dienests
e-pasts: gita.rozenberga@lu.lv

 

 

Dalīties